perjantai 15. elokuuta 2014

Retki Astuvansalmelle

Moi!

Tänään kerron kuulumisia reissultani Astuvansalmen kalliomaalauksille Ristiinaan yhtenä keskiviikkona.

Kun kuulin minne olemme lähdössä, luulin työkavereiden pilailevan. Patikointi ja hikiliikunta eivät kuulu omiin harrastuksiini tai mieltymyksiini (kampaus luultavasti pilalla, mekko samoin, enkä ole varautunut liikuntaan sopivilla kengilläkään tänne), vaikka patikointireitti maalauksille kuulemma hyvä onkin. Niinpä kysyin, ovatko tytöt aivan tosissaan. Selvisin (onneksi!) säikähdyksellä, sillä kyseessä olikin M/S Kuutin risteily kalliomaalauksille.

M/S Kuutti onkin minulle jo ennestään tuttu (ks. blogikirjoitus 'Vauhdin hurmaa ja lempeitä liplatuksia') ja oli aivan ihanaa päästä jälleen vesille vilvoittelemaan kaupungista auringon paahteesta!Lähtö oli puolenpäivän aikaan Anttolanhovista. Matkan aikana ehti ihastella kauniita maisemia, ottaa kuvia ja rentoutua kesäisessä järvi-ilmassa. Hiuksia hulmuttavaan vauhtiinkin päästiin etenkin järven selällä, jolloin sain pitää tosissaan huivista kiinni. Huomasin jälleen kerran, että kesän kokee parhaiten juuri vesillä. Reitti Anttolanhovista Astuvansalmelle on hyvin luonnonkaunis ja sen aikana voi ihailla keskenään hyvinkin erilaisia maisemia ja nauttia kesästä.Vanhat laivareitit edelleen käytössä.
M/S Kuutti mahtuu kulkemaan kapeistakin kohdista ilman mitään ongelmaa :)Perillä Astuvansalmella saimme ensin katsella kalliomaalauksia veneestä käsin, josta parhaimmat kuvat kallion erikoisesta muodosta toki saa. Kallio näyttää aivan kuin ihmiskasvojen sivuprofiilille. Maalaukset sijaitsevat ylhäällä kallioseinämässä.
Maalaukset ovat tuhansia vuosia vanhoja ja minusta on suorastaan ihmeellistä, että ne ovat säilyneet niin hyväkuntoisina. Perillä maalauksilla (kuten myös jo matkan aikana) M/S Kuutin yrittäjäpariskunnalta kuuli mielenkiintoista tietoa ja erilaisia tarinoita maalauksista ja esihistoriallisella ajalla eläneistä ihmisistä. Kuulin esimerkiksi että Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat yhdet suurimmista koko Pohjoismaissa mitä en ennen tiennytkään. Maalaukset esittävät eläin- ja ihmishahmoja. Parhaiten erotin esimerkiksi hirveä esittävän maalauksen, joitakin ihmisiä ja kädenjäljen kalliossa. Ajatella että tällä seudulla on asuttu jo niin kauan sitten!

Vähän piti kalliolle hivuttautua, että pääsin samaan kuvaan maalausten kanssa.
Onneksi tytöt auttoivat eikä mekko likaantunut!

Meillä oli mukavasti aikaa oleilla maissa ja katsella maalauksia. Itse olisin voinut viettää maissa pidemmänkin tovin, sillä venelaituri ja rantakalliot oli kuin tehty auringonottamiseen ja miksei niiltä uimaankin olisi päässyt. Tytöt hoputtivat minut kuitenkin veneeseen vähän aikaa laiturilla loikoiltuani kun muu seurue olikin jo valmis lähtöön. Suuntasimme siis paluumatkalle takaisin Anttolanhoviin.


Huivi suojaamassa paahteelta aurinkoa ottaessakin :)


Otettiin Teijan kanssa kuva ennen paluumatkalle lähtöä :)

Reissu oli erittäin onnistunut ja sää mitä hienoin :) Kalliomaalaukset ovat ehdottomasti näkemisen arvoiset ja käyntikohteena ainutlaatuinen!

M/S Kuutin risteilyt jatkuvat elokuun loppuun saakka joten vielä parin viikon ajan ehtii mukaan risteilyille :) Risteilyjä on muutamia erilaisia ja ne lähtevät joko tiistaisin tai keskiviikkoisin Kenkäverosta, Anttolan satamasta tai Anttolanhovista. Tarkemmat aikataulut ja yhteystiedot näkee Saimaan Saaristo- ja venepalveluiden nettisivuilta osoitteesta www.ssvoy.fi .

Aurinkoa kesäpäiviin kaikille, kuullaan taas!

xx,
Veera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä risut, ruusut ja rakkaudet tähän :)