maanantai 28. heinäkuuta 2014

Suomen kuumin kunta: Puumala

Heippa,

Kuten varmaan jo Facebook ja Instagram päivityksistäni näitte kävin päiväretkellä Puumalassa, yhdessä Mikkelin seudun kunnista. Puumalaan on noin 90 km Mikkelistä ja jo matkalla oli mitä ihanimmat maisemat. Tiesin, että päivästä tulee mahtava.

Ennen Puumalan kylälle saapumista vierailimme uudistetussa Sahanlahden matkailukeskuksessa. Olisin voinut jäädä jo sinne viettämään koko päivän, sillä maisemat ravintolan terassilta ja venelaiturista olivat henkeäsalpaavat.

Sahanlahden matkailukeskuksesta löytyy majoitusta, joko hotellissa, tyylikkäissä huviloissa tai perinteistä aittamajoitusta. Matkailukeskuksessa löytyy ravintola, jossa tarjoillaan päivisin sesongin raaka-aineista valmistettua lounasta ja iltaisin voit nauttia päivällistä ala carté listalta. Rantamakasiinissa on mukava nauttia virkistävää juotavaa aurinkoisella terassilla. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka, suosittelen!
Taustalla olevassa Makasiinissä vierailee Trubaduuri ja järjestetään iltamia
Missäs kaikki komeat miehet? Tulkaa pelaamaan beachvolleytä ;)
Ravintolan terassi ja ihanat Saimaa maisemat
Jatkoin matkaani Puumalan keskustaan ja siellä suuntasin heti kaiken ytimeen, eli satamaan.Puumalan keskustasta löytyy kaikki palvelut ja se on vilkas kesäkaupunki.
Kuumaa on! m/s Kaunis Veera ei ollut satamassa :(
Siltakahvion näköalat oli aika hienot
Sataman vierestä bongasin tehtaanmyymälä Lasi Ruusun ja täytyihän minun mennä tutustumaan tarkemmin. Sisältä löytyi kauniita lasiesineitä ja sain kuulla että esineet tehdään Puumalassa. Puodissa oli myynnissä myös muita paikallisia tuotteita, kuten Opa Muurikkaa ja Ristina -tuotteita.
Täytyi liikkua varoen kaikkien kauniiden lasiesineiden keskellä
Söpö norppa olisi aika hauska koriste-esine mökille tai tuliaiseksi
Kauniista puutaloista sataman vieressä löytyi myös herkullista pullaa ja muita leivonnaisia tarjoava kahvila Soroppi. Suosittelen! Lisäksi keskustassa oli monia pikkuputiikkeja, kirpputoreja, ruokakauppoja ja ravintoloita - olisin voinut loppupäivän tutkailla kaikkia niitä.
Ihastuttavaa!
Niinisaareen ajaessa täytyy ylittää vesistö Hätinvirran lossilla, joka kulkee joka päivä.

Aika jännittävä, mutta lyhyt kyyti

Niinisaareen tultaessa otin suunnaksi Okkolan lomamökit ja ravintola Niinipuun. Okkolan lomamökit ovat yksi vanhimmista Niinisaaren yrittäjistä ja heiltä lötyy 16 vuokramökkiä sekä ravintola Niinipuu, joka on rakennettu vanhaan kivinavettaan. Ravintolassa tarjoillaan kesäisin suomalaista lähiruokaa viikolla ala carténa ja sunnuntaina lounaspöytänä. Menu vaihtelee sesongin ja saaliin mukaan. Vieraillesani oli isännän kalasaalis savustumassa ja tuoksu toi monia muistoja mieleeni. Lisäksi tarjolla on mm. virkistävää juotavaa ja jäätelöannoksia.
NAM! Kyllä kelpasi jätskiannos helteellä:)
Ravintolan vintillä asui lehmiä ja nämä lehmät ei ainakaan haisseet!
Pihapiiristä löytyy myös kesämyymälä Rimleene Vintage, josta kerron tulevassa postauksessa lisää.

Hanhiniityn paja löytyy vähän matkan päästä Niinipuusta. Kesäisin avoinna olevasta  Sepän pajasta ja myymälästä voit ostaa laadukkaita käsityötuotteita, kuten puukkoja, kirveitä, hirsityökaluja ja monenlaiset muita takotutteita. Lisäksi mahdollista on varata taontanäytös. Ihanaa kun on vielä olemassa miehiä, jotka osaavat tehdä käsillään näin upeita juttuja.
Käsin taottuja puukkoja

Mitähän nämä ovat?

Niinisaaressa olevasta Temolan viinitilasta kerron vielä lisää myöhemmin blogissa.

Yksi yllättävimmistä kohteista Niinisaaressa oli  Posliiniatelje Honey Moon. Galleria, atelje ja taidemyymälä Honey Moon on toiminut Niinisaaressa jo 15 vuotta  ja on Okkolan lomamökkien ohella ensimmäisiä saaren yrittäjiä.

Jännä fakta oli, että näyttelytilana toimii entinen Suomen Pankin omistama rakennus, jossa oli tarkoitus tehdä laserkuvaukset pankkikortteihin. Galleriasta on mahdollista ostaa myös tauluja matkamuistoiksi. Tänä kesänä vierailevina taiteilijoina ovat Juhani Palmu ja Mika Törönen.
Honey Moonissa oli myös ihastuttava miljöö
Juhani Palmun upea maalaus
Näyttelytilana toimi laserhuoneeksi suunniteltu tila
Honey Moonissa toimii myös kahvila, josta saa cupcakeja - kuinka sööttiä.
Omistaja Paula Lamio-Matisen maalaama posliinivaasi

Liehtalanniemen museotila sijaitsee myös Niinisaaressa ja se oli päivän viimeinen etappi. Tilalta löytyi upeita entisajan rakennuksia ja vielä pystyi aistimaan Liehtalan Jallun tarinoiden tunnelmat. Kesällä paikalla on opas, joka kertoo alueesta ja Liehtalan Jallusta. Ihmettelen silti miten ennen on pärjätty ilman kaikkia nykyajan mukavuuksia.
Ihanaa vanhaa aitaa

En edes tiedä mitä näillä kaikilla esineillä tehdään
Matkaa jos jatkaisi eteenpäin pääsisi Lintusaloon ja Nestorinranta B&B:hen. Aivan huomaamatta oli aikaa mennyt kohteissa useita tunteja ja päivä oli kuitenkin jo pitkällä. En siis enää jaksanut lähteä ajamaan eteenpäin vaan halusin jo vaihtamaan uikkarit ylle ja pulahtamaan järveen uimaan. Täytyisiköhän tehdä vielä toinen retki Lintusalon saaristotielle.. No se jää nähtäväksi.

Suosittelen kuitenkin Puumalaa ehdottomasti päiväretkikohteeksi ja miksei myös koko lomanviettopaikaksi. Pääseehän Puumalasta kätevästi myös käymään Mikkelin suunnalla.

Huhhuh! Tulipa pitkä postaus.Terkkuja!
Veera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä risut, ruusut ja rakkaudet tähän :)